Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

 





4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


Το δίμηνο Απρίλιος Μάιος ασχοληθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας με το 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων που αφορά στην εκπαιδευτική ρομποτική. Τα παιδιά γνώρισαν το BeeBot, την “έξυπνη μέλισσα”, ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται από παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αρχικά τα παιδιά παρατήρησαν τη «μέλισσα», τα κουμπιά που είναι στην πλάτη της και δοκίμασαν τις κινήσεις που μπορεί να κάνει, μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά. Παρατήρησαν την επιφάνεια πάνω στην οποία κινείται, ένα διάφανο σκληρό πλαστικό που αποτελείται από 16 τετράγωνα.

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε διαφορετικές ιστορίες δηλαδή μια μέλισσα που πηγαίνει στην κυψέλη, μια πεταλούδα στα λουλούδια ή ένα σύννεφο που ρίχνει βροχή και αυτή φτάνει στην θάλασσα.

Αφού τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες σε τετράγωνα χαρτόνια περάσαμε στο δεύτερο μέρος της αποστολής, να προγραμματίσουμε το beebot προκειμένου να κινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο.

Η πρώτη ιστορία ήταν αυτή με την μέλισσα και την κυψέλη. Τα παιδιά έδιναν τις εντολές πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά και πατώντας το πλήκτρο “go” το beebot ξεκινούσε το ταξίδι του. Η διαδικασία ενθουσίασε τους μαθητές.

Σε επόμενο στάδιο τα παιδιά πρώτα σχεδίασαν την διαδρομή σε χαρτί και στην συνέχεια την εφάρμοσαν με την βοήθεια της «μέλισσας». Η διαδικασία επαναλήφθηκε αρκετές φορές με διαφορετικές ιστορίες και ο κάθε μαθητής σχεδίαζε την δική του πορεία πάνω στο χαρτί.

Μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες από την υλοποίηση της δράσης: