Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

 

4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

             Φροντίζω το Περιβάλλον

 

«Κρυμμένα μυστικά στα       σπίτια τα παλιά»

Υπεύθυνες Προγράμματος:                               Σχολικό Έτος: 2022/23

Ειρήνη Παπαλεξίου

Μαρίνα Ζαπάντη

 

Στο τέταρτο εργαστήριο δεξιοτήτων γνωρίσαμε κτίρια ορόσημα της πόλης μας που είχαν διαφορετική χρήση στο παρελθόν και άλλη στο παρόν.

 Αρχικά κάναμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη μας, το Αίγιο. Παρατηρήσαμε την γεωγραφική της θέση δίπλα στη θάλασσα και κοντά στα βουνά.  Αναζητήσαμε τη θέση της στο χάρτη της Ελλάδας και τον ζωγραφίσαμε.


Μάθαμε τη λέξη «Αίγιο», κόψαμε, κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε κτίρια παλιά και μάθαμε την ιστορία τους. Μιλήσαμε για την τωρινή τους χρήση. Όμως τί χρήση είχαν άραγε παλιά, ποια ιστορία κρύβουν; 

Η έρευνά μας άρχισε από τον Πύργο στα Ψηλά Αλώνια. Μάθαμε ότι παλιά ήταν μετεωρολογικός σταθμός και καφενείο. Τώρα είναι μόνο καφετέρια.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε το πετρόχτιστο σπίτι του Λόντου που κάποτε ήταν κατοικία μετά λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο και τώρα είναι Λαογραφικό Μουσείο.

Επόμενη στάση το αρχοντικό του Παναγιωτόπουλου. Τα παιδιά το είχαν ήδη επισκεφτεί με αφορμή διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί κατά καιρούς. Το παρατήρησαν και το ζωγράφισαν.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας φτάσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, την παλιά αγορά. 

Έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε και το Δημαρχείο της πόλης μας, παλιό αρχοντικό του έμπορα Αριστείδη Γεωργίου. Στη συνέχεια εκεί στεγάστηκε τράπεζα και οικία του διευθυντή της, η αστυνομία και τώρα είναι το δημαρχείο του Αιγίου.


Ως επιστέγασμα της έρευνάς μας ήταν η γνωριμία με τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και τα έργα του που κοσμούν το Αίγιο.

Αποφασίσαμε να δούμε τα κτίρια από κοντά αλλά πριν από αυτό αναζητήσαμε την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο google maps. Βρήκαμε τη θέση του σχολείου μας και στη συνέχεια χαράξαμε την διαδρομή που θα μας οδηγούσε από το ένα οίκημα στο άλλο.

Στο Λαογραφικό μουσείο και στο Αρχαιολογικό είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε και να μάθουμε σπουδαία πράγματα για το παρελθόν της πόλης μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου